Vești din ce în ce mai proaste pentru românii care se tem de facturi mari la gaze

de: Mădălina Bahrim
13 09. 2021

Facturile mari la utilități vor reprezenta marea noastră problemă în lunile următoare. Deși costurile acestora au crescut deja substanțial, nu sunt vești bune nici pentru perioada care urmează.

Încep să apară din ce în ce mai multe avertismente conform cărora Europa se îndreaptă către o criză a gazelor naturale. Din nefericire, spun experții, suntem foarte vulnerabili în fața unui asemenea scenariu.

De exemplu, Amos Hochstein, consilier de top în materie de securitate energetică din cadrul Departamentului de Stat al SUA, susține că Europa nu depune suficiente eforturi pentru a se pregăti pentru o posibilă criză în aprovizionarea cu gaze naturale la iarnă.

„Sunt îngrijorat pentru că nu cred că ar trebui să fim vreodată într-o poziţie în care, ştiind că dacă va fi o iarnă dură, nu vor exista suficiente livrări”, a declarat oficialul, în cadrul unei vizite în Polonia.

Depozitele din gaze din Europa sunt la limita minimă a ultimilor cinci ani

Există temeri în privința capacității Europei de a face față unui sezon rece cu temperaturi extrem de mici, dar există și alte motive de îngrijorare. Unul dintre acestea ar fi faptul că depozitele din gaze din Europa sunt la limita minimă a ultimilor cinci ani.

Filiala Depogaz a Romgaz, care administrează cea mai mare parte a depozitelor de gaze din România, avea, la finele lunii august, depozite de gaz mult mai reduse decât în 2020.

Acestea fiind spuse, după primele șase luni ale anului, în depozite este mult mai puțin gaz decât anul trecut. Practic, filiala Depogaz administrează depozite de înnmagazinare de circa 2,8 miliarde de metri cubi.

“Veniturile consolidate din servicii de înmagazinare au înregistrat o scădere de 37,19%. În cadrul acestor venituri, ponderea cea mai mare revine serviciilor cu rezervarea de capacitate (74%), acestea având o influență semnificativă în evoluția negativă a cifrei de afaceri consolidate din activitatea de înmagazinare (-40,67% în perioada analizată față de SI 2020).

Analizate la nivelul filialei Depogaz, veniturile din înmagazinare au scăzut cu 15,8%; această diminuare se datorează rezervării unei capacități de înmagazinare mai mici în ciclul de înmagazinare 2021- 2022 față de ciclul anterior în medie cu aproximativ 21%”, au transmis reprezentanții companiei Romgaz.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, declară că preţul energiei va rămâne ridicat, întrucât se estimează că certificatul de dioxid de carbon, care acum costă 50 de euro, ar putea ajunge la 100 de euro. Aceste preţuri mari nu vor dispărea. Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie.